Interview: Bart van Grinsven

20 maart 2023

Bart van Grinsven is sinds begin 2023 de nieuwe voorzitter van de zakenkring. Bart liet een bedrijf in kledingmerken achter in Vlaanderen om vanuit Valencia als ‘dream catcher and life shaper’ de wereld een beetje mooier te maken. Wie is Bart en wat is hij allemaal van plan?


Proficiat met je nieuwe functie als voorzitter van de ZKV! Wat zijn je plannen en ideeën voor de club het komende jaar?

Allereerst; ik vind het echt fantastisch dat ik voorzitter ben geworden van de zakenkring! We hebben een goede energie binnen de club en ik heb zin om samen met het bestuur leuke evenementen te gaan organiseren dit jaar. Ook wil ik meer mogelijkheden creëren om naar buiten treden als zakenkring, en ook buiten de club actief zijn. Dit kwam ook naar voren uit de enquête die we onlangs hielden onder de leden. Als voorzitter wil ik hier in Valencia meer contact leggen met andere clubs en bijvoorbeeld de Kamers van Koophandel van verschillende landen, en zo ons netwerk uitbreiden.

Misschien ook eens workshops organiseren of sprekers uitnodigen in het Spaans en het Engels. Daardoor maak je de club opener en aantrekkelijker, ook voor andere ondernemers in de stad.

“Ik wil graag een club creëren die echt op ondernemers is gericht, en die waardevol is voor mensen, zowel op zakelijk gebied als qua gezelligheid. Ik wil ook meer leden gaan betrekken bij het organiseren van activiteiten. Dan krijg je een breder draagvlak en een frissere dynamiek.”.

Je bent tegenwoordig adviseur en coach voor succesvolle ondernemers. Wat heb je hiervoor gedaan, en vanwaar de switch? Wat deed het balletje rollen?

Mijn vrouw Nuria en ik hebben 18 jaar een bedrijf in herenmode gehad in België. Dit verhaal was voor ons op een gegeven moment klaar. We wilden iets anders; het blad omslaan, ergens anders kijken. We hebben alles verkocht, en kwamen hier terecht zonder een welomlijnd plan, om zo helemaal opnieuw te beginnen.

Je komt uit een maatschappij in Noord-europa, waar alles goed geregeld is, en je een goed leven had. Daar dan uitstappen was spannend, maar absoluut de juiste keuze. Je realiseert je dat het met minder ook goed is. Jezelf opnieuw uitvinden is bovendien goed voor je weerbaarheid, creativiteit, ook als voorbeeld voor je kinderen.

Dan komt de vraag: wat ga ik hier doen? Ik had al jarenlang met retailers en ondernemers gewerkt, en ik vond het altijd geweldig om mensen te motiveren. Ik heb eigenlijk mijn hele leven al gecoacht, mensen de mogelijkheden laten zien die ze zelf niet altijd zagen en aangespoord om ergens voor te gaan. Wat dat betreft past de hele puzzel nu naadloos in elkaar. Via via ben ik bij de International Coaching Academy terecht gekomen en heb mijn ICF accreditatie behaald. Deze rol zit als gegoten: je hebt veel vrijheid, en komt allerlei interessante, soms heel excentrieke mensen tegen en je maakt echt een verschil in iemands leven. Ondernemers helpen met het vormgeven van hun dromen is fantastisch.

“Ik houd overigens niet zo van het woord ‘coach’. ‘Dreamcatcher and life shaper’ vat beter samen wat ik doe. Zoeken naar de droom van en dan samen dat leven gaan ‘shapen’ zoals een boardshaper het ideale surfboard maakt voor de surfer. Luiken openzetten, frisse wind er doorheen laten waaien. Want ook succesvolle mensen zitten soms echt vast in hun denkpatronen en ik help hen helderheid te krijgen en mogelijkheden te zien die ze alleen minder makkelijk zouden zien. Zo creëeren we samen een leven waar je meer doet van wat je goed en graag doet, en dit heeft immense impact op je relaties, je welzijn, je stress en maakt dat de kwaliteit van je leven significant beter wordt.”

Wat vind je dat de pluspunten zijn in Valencia voor internationale ondernemers? En wat mist er nog volgens jou?

Valencia is heeft een fantastische vibe, is overzichtelijk, betaalbaar, er is veel jong talent, de stad heeft bovendien goede verbindingen, en ze is nog niet ‘af’. Er nog veel te doen, en dat is goed. Hier kan nog heel veel. Veel dingen zijn in een stroomversnelling gekomen de afgelopen jaren en daar kun je als ondernemer nu goed van profiteren.

Er komen ook steeds meer internationale ondernemers hier naartoe met een gezonde werkmentaliteit. Niet meer keihard 12 uur per dag op kantoor, maar op een andere, meer gebalanceerde, manier werken. Daar krijg je een hele andere flow van in je bedrijf. Spanjaarden zijn ook fantastische mensen qua energie, alles gaat hier met een glimlach. Ik houd erg van die positiviteit.

Wat er nog mist hier? De administratie is erg krakkemikkig, maar dat weten we allemaal. De dienstverlening kan hier soms echt een stuk beter. Dat kan een rem zetten op ondernemerschap. Je hebt hier soms veel meer tijd nodig om basale dingen te doen, en dat is frustrerend. Maar goed, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Het is een groot land, dat is organisatorisch ook complexer en maakt dus dat sommige dingen soms ook wat stroever gaan dan in kleinere landen.

Je woont hier nu een aantal jaren. Wat was voor jou het meest verrassend aan de Spaanse cultuur? En waar moest je wel enorm aan wennen?

De mensen stralen hier een echte joie-de-vivre uit. Ik word echt blij van de glimlach op de gezichten, dat is hier gewoon standaard. In Vlaanderen heb je dat wat minder. Ik ben wel nog steeds niet echt fan van de eettijden hier, en hoe de dag is ingedeeld. Ik kan me ook ontzettend ergeren aan het vuil wat mensen zo gemakkelijk weggooien en achterlaten. Dat is ook wel zo in België of Nederland, maar de lakse mentaliteit wat dat betreft valt hier soms meer op.

Hoe blijf jij werken aan je zelfontwikkeling en kennis als ondernemer? Wat zijn voor jou belangrijke tools?

Ik lees veel, volg regelmatig opleidingen en trainingen, en kijk veel video’s. Ik zit ook in verschillende masterminds met mensen die ik regelmatig online tref. Een van de boeken die ik onlangs nog gelezen heb en die ik elke manager en ondernemer kan aanbevelen is trouwens ‘Unreasonable hospitality’ van Will Guidara, over een restaurant in New York dat de ambitie had om het allerbeste restaurant ter wereld te worden, en die status ook behaald binnen zeven jaar. Een boek dat leest als een trein en dat vol staat met tips over leiderschap, motivatie, teambuilding en creatief ondernemerschap.

Als adviseur en coach werk je met veel verschillende ondernemers. Wat is nu een goede tip waar wij als ondernemers ook iets aan zouden kunnen hebben?

Nooit opgeven. Beseffen dat vooruitgang stap voor stap gaat. Een stapje achteruit is soms ook vooruitgang! Zolang je in beweging blijft, en je hebt vertrouwen dat de juiste dingen op je pad gaan komen, dan wordt het ook werkelijkheid. Soms als je je erg ‘down’ voelt, ook financieel, dan begint vaak ineens de klim naar boven na een ommekeer. Diep zitten is een deel van het leven, en dat moet je accepteren. Ook de shit hoort bij de reis. ‘Ik kan het niet, het wordt niks’, die verhalen zitten tussen je oren. Wanneer je jezelf iets anders begint te vertellen, verandert je werkelijkheid en dan begint ook de magie.

Bart’s website: www.flowandmatter.com

In the Spotlight

De zakenkring wordt gevormd door onze Nederlandstalige leden. Sommigen wonen al vele decennia in Spanje, anderen zijn net geland. Wie zijn zij? Wat drijft hen als ondernemer? En wat is hun verhaal? Wij zetten regelmatig de spotlights op een van de leden, om zo de veelzijdigheid van de club te laten zien, en elkaar beter te leren kennen.