Column: Gezegend zij de jeugd 

22 maart 2023

 

– Papi, ben je druk? – zegt m´n dochter.
Ik kijk op van m´n in- en uitgaande facturen terwijl ze bij me op schoot komt zitten.
– Ik wil later ook zelf de baas zijn, net als jij  –
– O ja? – vraag ik, – ben je geïnspireerd? –
– Ja, want dan hoef ik niet te doen wat anderen zeggen en ik neem zelf vrij wanneer ik wil en als ik op vakantie wil dan ga ik gewoon. –
– Inderdaad, als je het zo zegt, klinkt het wel goed ja. Maar het is meestal wel hard werken en op gekke tijden. Soms verdien je veel en soms verdien je weinig. En als je ‘autónomo’ bent, zoals hier in Spanje, kom je er ook maar een beetje bekaaid vanaf. –
– Wat is bekaaid? – Vraagt ze.
– Bekaaid is beroerd, een beetje poep zoals jij het zou zeggen. –
– O ja, – zegt ze. – Dat is niet zo leuk. –
– Maar je hebt gelijk dat eigen baas zijn een groot goed is en meestal denk ik dat ik niet anders zou willen. En soms denk ik dat ik maar eens een baan zou moeten nemen zoals mama en zoals negentig procent van de wereldbevolking. Als je dan ‘s avonds naar huis gaat kun je de boel afsluiten en hoef je niet nog tot 11 uur door. –
– Ja, misschien is dat wel relaxter – zegt ze, maar ze kijkt er niet echt overtuigd bij.
– Ik denk dat ik wel pasteles zou willen maken, cupcakes. –
– Oké, dat klinkt leuk, – doe ik enthousiast.
– Wil je dan geen zangeres meer worden? –
– Nee, want volgens jou is daar geen droog brood in te verdienen. –
Ik realiseer me dat ik met m’n praktische adviezen weer een kinderdroom aan duigen heb geslagen en voel me ter plekke slecht.
– Oh heb je dat zo geïnterpreteerd? – probeer ik nog tevergeefs.
– Nou, pastelera is ook wel een mooi beroep zeg ik, dan kun je van die mooie cupcakes maken net zoals Yuya op youtube. –
– Jaaaa! Haar ogen twinkelen. Weet je nog dat we die samen gemaakt hebben? Die waren super lekker! –
– Ja, die waren zeker heel lekker, lekker zoet vooral. –
Ik sta op het punt om haar te vragen of ze weet dat pasteleras ‘s morgens om 5 uur opstaan om te gaan bakken. In plaats daarvan zeg ik, – en als ze niet echt lekker zijn maakt het ook niet uit want op Youtube proef je dat toch niet. Dan word je gewoon de Youtube Cupcake Koningin met 3,5 miljoen followers. –
– Jaaaa papi, dat wil ik, Youtube Cupcake Koningin, niet met 3,5 miljoen followers maar met 20 miljoen en dan koop ik op m’n twintigste een mansión aan de zee, net zoals Lulu99, en jullie mogen dan blijven slapen. –
– Da’s een deal schatje, – zeg ik.Ik zet m’n scherm weer aan. De boekhouding is bijna klaar.

Pjotr Eenpitter