Van roadshows naar digitale innovatie: Het verhaal van Naranjatec in Spanje

15 september 2024

In dit exclusieve interview neemt Rick Leerentveld ons mee op de fascinerende reis van Naranjatec, een bedrijf dat hij samen met zijn broer oprichtte in Spanje. Van zomerse roadshows op Costa Brava-campings tot een toonaangevende speler in digitale dienstverlening, onthult Rick hoe Naranjatec zich heeft ontwikkeld. Hij deelt inzichten over het werken met Nederlandse en Spaanse klanten, de uitdagingen van ondernemen in een vreemd land, en hoe Naranjatec blijft innoveren in de snel veranderende tech-wereld. Ontdek hoe een Nederlands ondernemersduo Spanje veroverde met digitale oplossingen en toekomstgerichte visie.

Het verhaal van Naranjatec

Naranjatec, het merk waaronder moederbedrijf NextGenWebs opereert, is gespecialiseerd in hosting en development services. “We doen alles wat met digital assets te maken heeft,” legt Rick uit. “Van domeinen en e-mail tot hosting, het maken van websites, online shops en zelfs mobile apps. Eigenlijk alles wat in de cloud beheerd kan worden.”

De weg naar Spanje begon voor de broers Leerentveld al in 1988 met zomerse roadshows aan de Costa Brava. Het succes hiervan leidde tot een sponsorship van Coca-Cola en de oprichting van een Spaanse BV. Na het verkopen van hun eerste bedrijf en een korte periode in loondienst, besloten Rick en zijn broer in 2003 om NextGenWebs op te richten.

Hun eerste project, OcioUno.com, was een innovatief portaal voor pubs en discotheken in Spanje. “Dat was nog voor Facebook en WhatsApp,” herinnert Rick zich. “We wisten een deal met Coca-Cola te sluiten waardoor we snel toegang tot de markt kregen en konden groeien.” In 2010 verschoof de focus naar Naranjatec en andere merken.

Culturele verschillen in zakendoen

Werkend met zowel Nederlandse als Spaanse klanten, merkt Rick duidelijke verschillen op. “Persoonlijk vind ik het leuker om met Spaanse klanten te werken,” zegt hij. “Daar is de persoonlijke en dus vertrouwensrelatie doorslaggevend.” Hij voegt toe dat Nederlandse klanten vaak wat pietluttiger zijn, terwijl ze met Spaanse klanten minder betalingsproblemen ervaren.

Toekomstplannen en nieuwe technologieën

Naranjatec blijft innoveren binnen hun bedrijfsmodel. “We lanceren komende maand ons nieuwe merk Odoo Panel op de Odoo Experience 2024 in Brussel,” vertelt Rick enthousiast. “Dat is een specifiek hosting platform voor Odoo partners.”

Daarnaast is het bedrijf partner geworden van Saysimple, een platform dat messaging faciliteert voor bedrijven. “WhatsApp is erg belangrijk geworden voor bedrijven om te implementeren in hun bedrijfscommunicatie,” legt Rick uit. Ze hebben zelfs een Spaanse BV opgericht om deze dienst verder te ontwikkelen.

Met deze nieuwe initiatieven en de voortdurende focus op digitale innovatie, lijkt de toekomst van Naranjatec veelbelovend. Rick sluit af met: “Genoeg te doen dus!”