Ibercompas: De brug tussen Spaans talent en Nederlandse kansen

08 oktober 2024

Björn Coenen, oprichter van Ibercompas, deelt zijn visie op het verbinden van de Spaanse en Nederlandse arbeidsmarkten. Sinds 2018 heeft Ibercompas zich ontwikkeld van een gespecialiseerd recruitmentbureau tot een allround HR-partner die innovatieve oplossingen biedt voor de uitdagingen op beide arbeidsmarkten. Met de recente opening van een nieuw kantoor in Valencia, zet Ibercompas een volgende stap in zijn missie om professionele HR-dienstverlening en arbeidsmarktintegratie naar een hoger niveau te tillen.

Ibercompas: Meer dan een recruitmentbureau

Björn Coenen legt uit dat Ibercompas zich richt op twee hoofdpijlers: Human Resources en het verbinden van de Spaanse en Nederlandse arbeidsmarkten. “Onze dienstverlening is breed,” zegt Coenen. “We helpen bedrijven met het opzetten van HR-strategieën, arbeidsmarktcommunicatie, recruitment en het ontwikkelen van e-learning programma’s. We bedienen zowel Spaanse als Nederlandse opdrachtgevers.”

Het idee voor Ibercompas ontstond in 2018 uit Coenen’s persoonlijke ervaring als HR-manager. “Ik zag dat internationaal recruitment vaak onzorgvuldig en onprofessioneel gebeurde,” herinnert hij zich. “Kandidaten kwamen slecht voorbereid naar Nederland. Wij wilden dat anders aanpakken.”

Ibercompas onderscheidt zich door het EURES-lidmaatschap en een eigen kwaliteitsstandaard. “We hebben de grootste website voor Spaanse professionals die in Nederland willen werken, Trabajoenholanda.com, en Spaanstalige consultants in Nederland die procedures en kandidaten begeleiden,” voegt Coenen toe.

Innovatie in HR: De e-bedrijfsschool

Een recente ontwikkeling is de focus op trainingen en e-learning programma’s. Coenen licht toe: “We ‘engineeren’ kandidaten tot volwaardige collega’s door ze te voorzien van bedrijfsspecifieke kennis en competenties. Het is eigenlijk een soort e-bedrijfsschool, een creatieve oplossing voor tekorten op de arbeidsmarkt in zowel Nederland als Spanje.”

Nieuw hoofdkwartier in Valencia

De opening van een nieuw kantoor in Valencia markeert een belangrijke mijlpaal voor Ibercompas. “Na zeven jaar in Valencia vonden we het tijd voor de volgende stap,” zegt Coenen. “Deze locatie biedt ons eigen instructiefaciliteiten, een e-learning-studio en een plezierige werkomgeving. Het stelt ons in staat onze dienstverlening verder uit te breiden en te verbeteren.”

Coenen deelt enthousiast een recent succesverhaal: “We hebben een technical engineer geplaatst bij Banken in Wijchen. De professionele aanpak van zowel Ibercompas als de opdrachtgever zorgde voor een warm welkom en goede begeleiding. De engineer en zijn partner willen zich nu duurzaam in Nederland vestigen. Dit soort ‘life-changing events’ maken ons werk zo waardevol.”

Met trots spreekt Coenen over de projecten waarbij Ibercompas betrokken is van begin tot eind. “Als we de HR-strategie mogen uitwerken, de recruitment uitvoeren én de training verzorgen, is voor ons de cirkel rond. Dat is waar we naar streven: een complete, hoogwaardige dienstverlening die echt het verschil maakt voor zowel werkgevers als werknemers.”

Conclusie

Ibercompas heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een onmisbare schakel tussen de Spaanse en Nederlandse arbeidsmarkten. Met innovatieve oplossingen, persoonlijke begeleiding en een focus op kwaliteit, draagt het bedrijf bij aan het oplossen van arbeidsmarkttekorten en het creëren van kansen voor internationale professionals. De toekomst ziet er veelbelovend uit voor dit dynamische HR-bedrijf dat bruggen blijft bouwen tussen culturen, landen en carrières.