Ecotoerisme in Valencia

02 juli 2018

Het toerisme is in Valencia in de afgelopen jaren meer dan explosief gestegen. De stad wordt ook wel het nieuwe Barcelona genoemd. Zoals Barcelona na de Olympische Spelen in 1992 een groeistuip heeft doorgemaakt wat betreft het toerisme, is Valencia nu aan de beurt. Voor Valencia is de grootste trekpleister de Stad van Kunst & Wetenschappen van de architect Santiago Calatrava gebouwd tussen 1989-2008.

Tekst en foto’s: Fleur van de Put

De futuristische gebouwen aan de monding van de rivier de Turia hebben een magnetische werking op fotografen, bloggers, en andere bucket-list reizigers. Maar ook het strand, de vele betaalbare vluchten, de Mediterraanse keuken, het historisch centrum en het klimaat werken mee aan het succes. Vergeet hierbij niet de kracht van mond-op-mond reclame, van de enthousiaste reizigers die bij thuiskomst de buren en familie aansteken met het VALENCIA-VIRUS. Nederlanders zijn op de Italianen na de grootste groep reizigers die de afgelopen jaren Valencia hebben bezocht. Meerdere leden van de Nederlandse Zakenkring Valencia werken in (of gerelateerd aan) het toerisme.

Spanje wordt bijna altijd gekoppeld aan massatoerisme, strandvakanties, veel drank en lallende dronken Engelsen. Voor wie in Spanje woont of hier regelmatig is, weet dat er meer is dan het beeld dat in stand wordt gehouden door de media en een grote groep luidruchtige zomertoeristen. Het binnenland van Spanje is buiten de grote steden om dunbevolkt en wat betreft ongerepte natuur ontzettend interessant. Steeds meer bezoekers zoeken Spanje op voor de rust, een wandel- of fietsvakantie, voor cultuur of voor specifieke hobby’s zoals birdwatching. De Comunidad Valenciana heeft zoveel onbekende juwelen en mogelijkheden voor ecotoerisme. Voor de toeristische sector in Valencia is het een uitgelezen kans om naast de standaard city-trip reiziger in te spelen op de eco-toerist. Ecotoerisme is een stukje educatie, interesse in natuur en cultuur, maar ook bewust genieten van het land met al haar rijkdom.

Waarom zou de stadsgrens ook de grens moeten zijn voor het toerisme? Als je de stad Valencia bezoekt hoef je voor de natuur niet ver te reizen. Het directe achterland om de stad heen is gecultiveerde grond, waar met name sinaasappels, maar ook andere groenten en fruit worden verbouwd.
Aangrenzend aan de sinaasappelboomgaarden ten noordwesten liggen de bergen en daarmee natuurgebieden als: Sierra Calderona en nog iets noordelijker de Sierra Espedàn.

In de dorpen in deze natuurparken is het tempo lager en zijn de bewoners een inspiratie om het zelf ook rustiger aan te doen. Het is een heerlijke plek als uitvalsbasis voor mooie wandelingen door de natuur of voor een fietstocht over de Via Verde. De Spaanse Vias Verdes (groene wegen) zijn oude spoorwegen die omgetoverd zijn in fiets- en wandelpaden. Het langste pad van Spanje heet: Vía Verde Ojos Negros (telt 160 kilometer) en loopt tussen eerder genoemde bergketens vanuit het binnenland richting zee. Door de beperking die de treinen hebben wat betreft stijgen en dalen, is het pad redelijk vlak en ideaal voor fietstochten voor fietsers van alle niveaus. Het is ook niet nodig om 160 kilometer af te leggen, aangezien de huidige spoorwegstations en de dorpen zorgen voor meerdere start- en eindpunten.

Direct ten zuiden van de stad Valencia op ongeveer 15 kilometer afstand liggen de rijstvelden in het Albufera natuurreservaat dat 21.000 hectare beslaat. Het reservaat is onder te verdelen in drie ecosystemen: het Albufera meer beslaat bijna 2.100 hectare, dit wordt omringd door de moerasachtige velden, waar rijst wordt verbouwd.

Als laatste zijn er de Devesa duinen en bos met typische flora en fauna. Dit gebied is een waar paradijs voor vogelaars. Er zijn veel verschillende vogelsoorten die hier het hele jaar door verblijven, maar ook trekvogels (waaronder flamingo’s) en zelfs vogels die aan deze kust, de Costa Azahar (oranjebloesemkust) overwinteren.

Reizen op zichzelf is niet echt eco-vriendelijk te noemen, aangezien we ons over het algemeen verplaatsen met het vliegtuig op per auto. Toch is het een mooi streven om een bewustzijn te creëren onder de bezoekers van ons geliefde Spaanse (Valenciaanse) land en zo te blijven zorgen voor een leefbaar en aantrekkelijk klimaat.

Nederlandse ondernemers maken het verschil.

Onderstaande leden van de NZKV promoten het ecotoerisme in Valencia door het aanbieden van excursies of door het verhuren van campers om zo de omgeving van Valencia verder te ontdekken:

  • Richard van Kruchten van Spainish organiseert wandel- en fietsexcursies in het gebied Sierra Espedàn en over de Vía Verde Ojos Negros. www.spainish.es
  • Via Fleur van de Put van FitIn Valencia boek je een eco-vriendelijke fietstour door de stad Valencia of een fietstocht naar het natuurreservaat Albufera. www.fitinvalencia.com
  • Gert van der Meijden van Camper Huren in Spanje heeft de mooiste campers te huur voor een avontuur met het hele gezin buiten de stad. www.camperhureninspanje.nl

Fleur van de Put woont al bijna 10 jaar in Valencia en deelt haar liefde voor de stad en de omgeving door het organiseren van excursies op de fiets en door het schrijven van reisgidsen, artikelen en blogs.

In de reisgidsen ‘Time To Momo Valencia’ en ‘Valencia, hoogtepunten uit de stad en regio’ lees je meer tips en verhalen over Valencia. De boeken zijn te koop online bij Bol.com, maar ook rechtstreeks te bestellen bij de auteur.

WhatsApp Fleur: +34 617721214, fleurvandeput@live.nl, www.fitinvalencia.com